Blaty kuchenne wykonane są na bazie płyty wiórowej. Do ich produkcji wykorzystuje się nowoczesną technologię postformingu oraz HPL.
Dzięki niej powstały produkt łączy w sobie bogate wzornictwo, estetykę, trwałość i odporność na działanie różnych czynników zewnętrznych.
Odporność na podwyższoną temperaturę – pozwala na postawienie bezpośrednio na blacie naczynia z wrzątkiem, z wyłączeniem czajników i garnków metalowych oraz patelni z dnami jedno – i wielowarstwowymi, do których należy stosować podkładki izolacyjne.
Odporność na działanie promieni UV – pod wpływem działania światła dziennego blaty nie ulegają odbarwieniu. Odporność na działanie mleka, herbaty, kawy, soków, czerwonego wina, octu, atramentu itp. – płyny te nie wsiąkają w powierzchnię laminatu i nie tworzą trwałych plam.
Główną zaletą tego rodzaju blatów jest bardzo duża gama kolorystyczna (około 1000 kolorów), oraz przystępna cena.